Movement & Mobility-seminar

Lørdag 29. oktober var jeg på Movement and Mobility-seminar på Crossfit Uppsala. Kurset er utviklet av Kelly Starrett i samarbeid med Jami Tikkanen. Sistnevnte ledet kurset i Uppsala. Begge er crossfit-instruktører og terapeuter. Målet med kurset er å bedre forstå bevegelser og litt om hvordan man kan adressere bevegelsesproblemer med ytelse som mål. For eksempel: Hvordan må du bevege deg bedre for å få en bedre tid på dagens WOD? Hva kan du gjøre hvis din begrensede mobilitet hindrer deg i å bevege deg på en optimal måte? Hva kan du gjøre for å unngå skader eller redusere smerte og problemer med eksisterende skader? Tanken er ikke at man skal prøve å leke fysioterapeut. Tvert imot så er den underliggende tanken til Kelly at alle bør kunne gjøre enkelt vedlikehold på seg selv. Folk flest vet hva de bør gjøre hvis de har feber eller vondt i hodet, men mange har ingen anelse om hva de kan gjøre hvis de har vondt i et kne.

Jami, Jon og Bjørn på Movement & Mobility seminar

Kursleder Jami Tikkanen og Bjørn Uddenfeldt fra CrossFit Uppsala

Veldig mye av det som er temaet på Movement and Mobility-kurset snakker Kelly om på sin utrolig bra videoblogg: The MobilityWOD. Hver dag legger han ut en kort video om mobilitet og bevegelse som tar for seg hva, hvordan og hvorfor. Jeg anbefaler alle å ta en kikk på denne bloggen. Hvis man er helt fersk kan det lønne seg å gå helt tilbake og begynne på første episode. Du kan også bruke søkefunksjonen for å finne videoer som handler om nettopp ditt problem – hva det nå enn måtte være …squat, jerk, overhead position, hips, hamstrings.

For de som har tilgang til CrossFit Journal ligger det også en bra videoserie der som jeg også vil anbefale for de som vil lære litt mer. Videoen er tatt direkte fra et Movement and Mobiliy-seminar og heter “A language to diagnose”. Til sammen er de fire delene ca 40 minutter av det beste fra seminaret.

Flere av instruktørene på CrossFit Oslo har vært på Movement and Mobility-kurs.  Hvis du ser noe på MobilityWOD du vil prøve men som ser litt rart ut, eller du lurer på noe annet, er det bare å spørre.