Elements uke 4: Split jerk

Elements denne uka er clean and jerk eller vending og støt som det heter på norsk. Dette er tekniske øvelser som alle kan trenge terping på.

Det finnes et par forskjellige jerk varianter: push jerk og split jerk. Forskjellen mellom en push jerk, som alle lærer i on ramp programmet, og en split jerk er fotarbeidet. I en push jerk flytter man føttene fra under hoftene til en knebøy posisjon i løpet av løftet. I en split jerk flytter man føttene fra samme start posisjon til et utfall. Fotarbeidet er litt mer krevende, men når man mestrer det klarer man ofte å løfte litt tyngre vekter. Split posisjonen gjør det lettere å gå litt lengre ned og likevel holde overkroppen oppreist og stabil. Nøkkelen er at det må skje veldig raskt. Man må presse kroppen ned under vektstangen.

Her er et par videoer som kan være nyttige å se på for å lære litt før elements timen. Først coach Burgener (blant annet kjent fra Burgener warm-up) sin jerk introduksjon, og så en video av Josh Everett som demonstrer en jerk økt og kommer med noen flere tips.