Pull-ups med strikk?

Det er ikke alle som banker ut strikte pull-ups eller titals kipping pull-ups i en økt. Når mange CrossFit benchmark-økter som Angie, Mary, Eva og flere andre krever 100 pullups eller mer, er det greit å skalere. Den vanligste skaleringen er å bruke en strikk. Forskjellige tykkelser gjør at man enkelt kan justere hvor mye hjelp man får.

Pull-ups med strikkPull-ups med strikk er en ok skalering, men likevel ikke perfekt. Strikken gir mye hjelp i bunn hvor mange ikke trenger så mye hjelp, og mye mindre på toppen hvor mange gjerne behøver mer. Dette fører til at mange bruker en ganske stor strikk og nesten spretter opp fra bunnen. For å få nok hjelp på toppen må de bruke en strikk som gir altfor mye hjelp i bunn.

Målet for alle som skalerer med strikk er naturligvis å bli sterkere så de ikke lenger trenger strikken som hjelp til å ta pullups. Min oppfatting etter å ha sett mange skalere med strikk over lengre tid er at det kan være vanskelig å bli kvitt strikken. Folk jeg har snakket med uttrykker det samme. Mange har kommet seg ned til en tynnere strikk, men gjerne etter ganske lang tid. Det er ting som tyder på at hvis man ønsker å jobbe mot å klare strikte pullups er ikke masse pullups med strikk den beste fremgangsmåten. Skal man klare å ta strikte pullups må man jobbe med pull-ups uten strikk.

Hvis du ikke klarer en eneste strikt pullup er negative pullups er en bra måte å bygge styrke på. Det vil si at man enten hopper eller bruker en kasse for å få haka over stanga også senker man seg sakte ned til armene er strake. Fire-fem sekunder på vei ned er et ok tempo. Hold igjen helt ned til armene er strake. Man kan kjøre sett med negative pullups akkurat som man kjører annen styrketrening som knebøy osv. Begynn litt forsiktig med noen sett på kanskje fem repetisjoner. Etterhvert kan du øke antallet repetisjoner eller antall sett. Gå litt forsiktig frem, siden negative repetisjoner (eksentriske bevegelser) kan være en stor påkjenning på kroppen. Det er grunnen til at vi aldri bruker negative pullups i WODs.

Hvis du klarer en eller to strikte pullups kan du også bruke negative for å trene deg opp. Ta så mange strikte du kan først og kjør så noen flere negative. Samme gjelder her: gå forsiktig frem. Ikke kjør så mange at du ikke greit klarer å holde igjen så mange sekunder du hadde tenkt på vei ned. Gi deg en stund før det.

Hvis det er noen som har erfaring med å komme seg bort fra pullups med strikk: post gjerne i kommentarfeltet. Det er selvfølgelig flere veier til Rom men ut i fra min erfaring er ikke bøttevis med strikk pullups den raskeste veien til strikte eller Rxd kipping pullups. Hvis pullups er en svakhet, jobb spesifikt med styrken. Det tar ikke lang tid etter en WOD å kjøre noen korte sett og mange ser fremgang ganske raskt.