Elements uke 6: Overhead squat

Oh yes, alle elsker overhead squats! Eller.. For de aller fleste er overhead squats vanskelig. Det er flere grunner til det. Mange sliter med mobiliteten som kreves både i hoftene, skuldrene og til og med anklene. Core styrke er også viktig for overhead squat. Det er ikke tilfeldig at Coach Glassman (som startet Crossfit) har sagt at han anbefaler overhead squats over situps som en mageøvelse. I tillegg til mobilitet og corestyrke trenger man også bra stabilitet og styrke i skuldrene for å klare å holde vekten over hodet.Mark OHS

Styrken til å ta overhead squats får du ikke over natten. Du får ikke mobiliteten heller, men du kan gjøre en movement-prep før du begynner en økt med overhead squats som gjør det mye enklere å komme i en god posisjon. “Position is power” heter det og det gjelder virkelig for overhead squats. Kelly Starrett har samlet en serie med øvelser spesielt rettet mot overhead squats i denne episoden av MobilityWOD.

Og som litt inspirasjon: Her er en video av Christer som tar 130kg i overhead squat i en Black Class time. Jeg er ikke sikker på hvor mye Christer tar i front squat men med bra core og skulder styrke kan overhead og front være ganske like.