Elements uke 8: Squat cleans

Denne uka er olympisk vektløfting tilbake. Fokus nå er på squat cleans.

Matt Chan 144kg cleanEn squat clean er en clean (vending) som løftes fra gulvet og taes i mot i en full knebøy. Squat cleans kalles også bare cleans siden det er standard utgaven av løftet.

Ta en kikk på denne slow motion videoen av Chad Vaughn sin clean and jerk. Det er selvfølgelig cleanen som er viktig her nå. Legg merke til at han løfter med strake armer helt til han snur og er på vei under stangen. Han bøyer med andre ord ikke armene før han er ferdig med å løfte og må komme seg ned. Føttene forlater bakken men det er ikke snakk om et stort hopp. Hovedsaklig handler det om å flytte føttene ut til knebøy posisjonen.

Eksplosivitet og hurtighet er viktig i olympisk vektløfting. Man må være aggressiv og rask for å komme seg under stangen. Det er noe av det vi skal jobbe med denne uken. Med en power clean kan man være litt puslete i mottaket, men det fungerer ikke med squat cleans når vekten blir tyngre. Forvent derfor å prøve med litt vekter også og ikke bare en tom stang. Det er ikke styrketrening som er i fokus men det er lettere å jobbe med hurtigheten med litt vekt på stangen.