Kampsport og hjemmelagede kettlebells

I fjor sommer var jeg på kurs på Oslo Kettlebellgym med Steve Maxwell. Da ble jeg sertifisert bodyweight trainer og kettlebell instructor. Nå er Maxwell tilbake i landet en god stund og neste helg skal jeg på level to kettlebell instructor-kurs.

Steve Maxwell

I'm seksti and I know it

Steve Maxwell fyller 60 i år og har vært i treningsbransjen i tretti år (han har til og med vært gymlærer) og har, selvfølgelig, mye kunnskap og erfaring. For at han skulle kunne dele litt av dette ble det satt opp en liten “forelesning” fredag 2. mars for spesielt inviterte. To timer var satt av uten et planlagt tema. Hva kom han til å snakke om? Maxwell snakker, for å si det nøkternt, rett fra levra og mener mye om mangt.  I løpet av de drøye to timene Maxwell snakket på Stjernen sjakklubb på Grünerløkka var han innom mye rart. Jeg skal ikke prøve å gjenfortelle alt her, men jeg tenkte jeg skulle ta med noen av godbitene.

RKC

Maxwell er mest kjent som en av grunnleggerne av Russian Kettlebell Challenge (RKC), sammen med blant andre Pavel Tsatsouline. De begynte med de første sertifiseringene innen kettlebelltrening i USA da ingen viste hva kettlebells var.

Knebøy og melk

Som liten var Maxwell lav og lubben og ble mobbet på skolen. I tenårene begynte han med bryting og han fikk en York vektstang av faren sin som han begynte å trene med. Han fortalte hvordan han etter hvert ble hektet på kroppsbygging og gikk opp fra 70 til 90kg ved å spise tre store måltider, drikke fire liter helmelk om dagen, og trene med 20 squats protokollen. Den går ut på at man laster opp en vektstang med en vekt man kan ta knebøy med 10 ganger. Så tar man stangen ut av racket og tar 20 knebøy før man setter den tilbake. Altså, 20 repetisjoner med noe man egentlig bare skal klare å ta ti ganger. Etterpå ligger man på bakken en stund. I tillegg tok han noen lettere markløft og barbell rows, litt benkpress med manualer og det var omtrent det, to tre ganger i uken. Da han begynte på college og skulle bryte der oppdaget han raskt at han var mye lavere enn alle andre i sin vektklasse. Absolutt ingen fordel. Derfor gikk han etterhvert ned i vekt igjen og endte opp omtrent der han begynte, på 70kg.

Hjemmelaget kettlebell

Kettlebell

Gammel russisk dude

Maxwell var den første til å undervise i kettlebells i USA. Hans aller første kettlebell fikk han laget ut i fra bilder han hadde sett i en bok om trening fra Russland. Det var ikke mulig å kjøpe kettlebells noe sted, så den eneste måten å få tak i en var å lage en selv. Gamle klassiske øvelser som turkish get-ups og windmills som mange kjenner i dag var det Maxwell som re-introduserte til moderne kettlebelltrening.

UFC

Det aller første UFC (Ultimate Fighting Championship) eventet gikk av stabelen i 1993. Ideen var å sette alle de forskjellige kampsportene mot hverandre for å se hvilken som var best. Gracie-familien som startet brasiliansk jiu-jitsu var en av pådriverne, fordi de var overbevist om at deres system var det beste. De valgte Royce til å konkurrere siden han var lillebroren og minst, slik at motstanderne ikke kunne skylde på høyde og størrelse om de tapte kampen. Resten er historie som det heter. Royce vant tre av de fire første UFC-turneringene og jiu-jitsu tok av i USA. Men hvor kommer Maxwell inn i dette? Jo, han var styrketreneren for Royce og i tillegg en tidlig investor i UFC. Maxwell har selv svart belte i Gracie jiu-jitsu og var den første amerikaneren sertifisert til å undervise i kampsporten.

Royce Gracie

Gracie sa natta til alle i UFC 1

Royce Gracie er ikke den eneste idrettsutøveren Maxwell har vært trener for. Han har også jobbet med andre MMA-utøvere som BJ Penn og Diego Sanchez, diverse amerikanske fotball- og baseballspillere – og Brad Pitt.

Система

Den siste tiden har Maxwell vært fokusert på å lære Systema, en russisk kampsport med over 1000 års historie. Han var fem uker i Russland og dro så til Toronto for å trene med Vladimir Vasiliev. Systema er ikke bare kampsport, men også et komplett system for trening som handler mye om kontroll av pusten. Maxwell mener konsepter fra Systema kommer til å bli en ny trend og spre seg i tiden fremover.

Minimalistisk levestil og minimalistiske løpesko

Som man skjønner, er Maxwell en ganske interessant fyr. Etter hvert kom foredraget innom temaer som lykke og materialisme. Han fortalte at han etter at han bli skilt bodde fire år i en bobil og krysset USA på tvers åtte ganger. De senere år er han blitt mer og mer minimalistisk i livsstilen. Nå hevder han at alt han eier får plass i en bag på 90 liter. Han er fan av teknisk treningstøy (han oppdaget Norrøna i Norge og ble fan på tross av de stive prisene) og er egentlig veldig glad i treningssko også. På skosiden går det i mest mulig minimaliske ting fra for eksempel Vivo og Soft Star. Siden han holder eiendeler til et minimum gir han alltid bort eller kaster noe hvis han kjøper noe nytt.

Når han er ute og reiser har han alltid med seg et hoppetau og en Jungle Gym slynge som han henger opp over alt. I Oslo har han også vært ute og tatt pull-ups under diverse bruer og han trener selvfølgelig på lekeplasser over alt i verden.

Alt annet

Som sagt holder ikke Maxwell igjen på temaene og han er alltid slående ærlig. Er du overvektig sier han du bør slanke deg. Rett ut. Han sier han mistet all blyghet da han var i tyveårene og underviste i sex ed. på high school i Philadelphia. Mye rart av temaer kom opp i løpet av kvelden. Han snakket om viktigheten av kosthold og spesielt lokal, sesongbasert mat. I årevis brukte han masse penger på kosttilskudd men han har nå  kuttet ut absolutt alt. Hver morgen dusjer eller bader han i kaldt vann før han går rundt i huset eller på hotellrommet og lufttørker.. naken.

Hvis noen er interessert i å lese mer om Maxwell og hva han driver med og mener, har han selvfølgelig en blogg og poster daglig på twitter.

Maxwell L-sit

Maxwell har aldri møtt en pullup stang han ikke liker