Elements uke 10: Press series

Vi fortsetter med basics. Etter squat series er det naturlig å følge opp med press series. Det er da snakk om skulder press, push press og push jerk.

Push jerkI crossfit bruker vi hovedsaklig tre måter å løfte en vektstang over hodet (ser bort fra rykk). Det er en naturlig progresjon fra skulder press til push jerk. Push press involverer mer muskulatur, er mer teknisk, og man kan løfte ca 30% tyngre vekter enn i en skulder press. Push jerk krever enda mer teknikk og igjen kan man legge på opp til 30% mer vekter enn en push press.

Vi bruker skulder press for å bygge rå styrke, men fordi bevegelsen går for sakte bruker vi nesten aldri skulder press i en metcon. I metcons er en push press eller push jerk mer passende på grunn av høyere power output (man flytter tyngre vekter raskere).

I denne videoen tar Greg Amundson fem repetisjoner på samme vekt av henholdsvis skulder press, push press og push jerk. Push press er raskest. Push jerk tar lenger tid, men til gjengjeld hadde han klart å løfte en tyngre vekt med den teknikken.

Nøkkelen til å løfte tungt med push press er å få mest mulig kraft ut av hoften på vei opp. På push jerk er kraften like viktig, men man må så raskt presse kroppen ned under stangen.