Overstått NGKF kettlebell-kurs

NGKF logoNår jeg fikk tilbud om  å være med på et kurs for trenere med kun fire deltagere og en dyktig instruktør kunne jeg ikke si nei. Det var kort varsel, men det hørtes ut som mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.

Etter en slitsom men veldig morsom og inspirerende helg er jeg nå sertifisert NGKF nivå 1. Selv om dette var min tredje kettlebell sertifisering var det veldig lærerikt og jeg tar med meg mye ny kunnskap inn i min egen løfting og i hvordan jeg vil lære bort øvelser til andre.

Instruktør på kurset var Christian Velle. Han har jobbet med kettlebells siden 2004 og er antageligvis den personen i Norge med mest erfaring og flest sertifiseringer innen kettlebells (IUKL L3/IKSA L2/IKFF L1/NIH KB/RKC). Siden 2007 har han reist til Russland, Latvia og andre øst europeiske land for å konkurrere i girevoy sport.

Christian i konkurranse

Christian i konkurranse

Christian sin kombinerte erfaring med kettlebells for fitness og sport gjorde kurset veldig interessant. Mine tidligere sertifiseringer har vært fitness-baserte så for meg var det veldig nyttig å lære teknikkene fra kettlebell sport. Det finnes nemlig flere “stilarter” innenfor kettlebell løfting som har forskjellige mål.

I girevoy sport (GS) konkurrerer man enten i long cycle (clean og jerk) med to kettlebells eller snatch og jerk. Det handler om å ta flest mulig repetisjoner på 10 minutter. Å sette ned kula for å hvile er ikke tillatt. De store gutta løfter to 32kg kuler over hodet 100 ganger eller mer på 10 minutter. Selv prøvde jeg meg med to 16kg i fem sett på to minutter og det var ille nok. Det må være lov å si at det er en ganske sær sport og ikke spesielt publikumsvennlig. :) Likevel er sporten fascinerende fordi den handler mye om å bruke minst mulig krefter til å få jobben gjort. Man bruker absolutt hele kroppen når man løfter for å unngå å slite ut spesifikke muskelgrupper.

En del av den effektiviteten og konservative energibruken fra GS er nyttig å ta med seg over i crossfit økter. Vi kjører sjeldent veldig lange sett med for eksempel kettlebell snatches men det kan likevel være en fordel å bruke litt av den mykere GS stilen for å spare krefter og ikke slite ut skuldrene og grepet.

Christian er meget dyktig pedagogisk og en erfaren coach (kåret til Norges best fitness instruktør i 2009). Mye av det jeg lærte på kurset var hvordan man kan analysere og presentere øvelser på en enkel og forståelig måte. Jeg gleder meg til å videreformidle teknikker og triks jeg har lært på kurset.

Nå har det vært mye kettlebell kurs det siste året. Neste nå er MovNat i august og Crossfit Gymnastics i november. Jeg gleder meg allerede. :)