Mot nye høyder

På crossfit.com ligger det en kort beskrivelse som heter “world class fitness in 100 words”. Denne posten handler om de seks siste ordene.

Vulkan klatresenter

World class fitness in 100 words

Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugar. Keep intake to levels that will support exercise but not body fat. Practice and train major lifts: Deadlift, clean, squat, presses, C&J, and snatch. Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds. Bike, run, swim, row, etc, hard and fast. Five or six days per week mix these elements in as many combinations and patterns as creativity will allow. Routine is the enemy. Keep workouts short and intense. Regularly learn and play new sports.

Vi snakker vanligvis om de 94 første ordene, men denne posten handler altså bare om de seks siste. Når var siste gang du prøvde deg på en ny sport? For mange av dere er crossfit en helt ny “sport” og dere prøver dere på nye øvelser hver uke. Dette er noe av det som gjør crossfit morsomt og utfordrende. Men Greg Glassman som startet crossfit oppfordrer altså til læring og utøvelse av andre sporter også. Det handler om å å bruke den styrken, utholdenheten, farten og smidigheten du har fått fra crossfit til å drive med andre aktiviteter og utfordre deg selv enda mer.

Hamish, Sara og jeg tok nylig den oppfordringen på alvor og prøvde oss på innendørs klatring. Vi begynte begge med et introkurs hvor man lærer å bruke utstyret og hvordan man sikrer noen som klatrer. I går var Hamish og jeg å klatret på egen hånd, og vi hadde heldigvis lært nok til at vi klarte å fire hverandre ned igjen fra 15 meter oppunder taket uten problemer.

Hamish belaying

Hadde du stolt på denne karen når du henger 10 meter over bakken?

Klatring er morsomt og utfordrende. Det krever helt klart en veldig spesiell styrke i fingrene. Det er nesten likegyldig hvor mange pull-ups du kan ta. Det som teller er hvor sterk du er i fingrene og ikke minst hvor flink du er til å avlaste hendene med å bruke beina. Som med det meste annet er det mye teknikk inne i bildet her. Underveis opp veggen må man også løse problemer med å få satt armer og ben på riktig steder. Akkurat som når man er midt i en intens WOD så tenker man ikke på mye annet enn det man driver med der og da.

Klatrer

Dame på over 40 på vei opp en rute vi ikke hadde hatt sjans på

Hvis noen skulle ha interesse av å prøve klatring så er det faktisk to klatresentere innen gangavstand fra Crossfit Oslo. Kolsås Klatreklubb der Hamish og jeg klatret holder til på Vulkan. Det har visstnok de beste prisene i Oslo. Klatreverket som er Nordens største klatresenter er på Myrens sportssenter.

Hamish dingler

Graceful as a falling turd